måndag 9 mars 2009

Herrö Getgård



Några killingar från Herrö Getgård som skulle ut på en biltur. Killingen är ett litet mysigt djur som vill suga på allt den får tag i.

Nu är det vår igen, och Tord o Karin är fullt upptagna med "killningen", för nu killar getterna och allt som allt blir de över hundra stycken på gården. Karin får handmata de getter som getmamman av nån anledning stöter bort. Ibland visar det sig att de bortstötta har nåt smärre fel - som blir synligt när geten blir större. Förr i tiden kallade man geten "Fattigmans ko". Den hade ingen status, men är både mer lättskött och har en mjölk som passar människans mage bättre än komjölken. Allergiker och laktosintoleranta har sällan problem med getmjölk och getost.

Herrö Getgård ligger strax utanför Sveg, i Härjedalen, högt uppe, med en fantastisk utsikt över sjön och bergen runtikring. Sista gården före skogen. Tord och Karin har utvecklat egna goda ostar, både lagrade ostar och krämiga Brier, mese och whiskymarinerad cheddar, mm. Allt vore fantastiskt om det inte vore så krångligt med transporterna när man bor på landsbygden. Ostarna måste skickas i kylrum, och det har visat sig vara ett riktigt problem. Karin har gått ut i tidningar och skällt på DHL som lovat vad de inte höll, och hoppas nu att fraktfrågan ska lösa sig genom att nya initiativ uppstår. Kanske bussbolagen installerar kylskåp, eller nån åkare börjar köra egna frakter. Skickar man över 1000 kg finns det leveranser, men inte för småskaliga företag.

Det är synd, för det är i de stora städerna som köparna finns och visst ska väl Stockholmare också få äta de goda och nyttiga getostarna från Herrö Getgård? Något lass har redan nått fram , eftersom en ny ostgrossist lovordat osten och presenterat den för NK som köpt ett parti.
På vintern när det är kallt går det att sända ostar utan kylskåp. Det är när sommaren kommer som det blir problem.

söndag 8 mars 2009

Herman reading

When Herman was 17 he was a refugee in Sweden, now he is sitting reading a good book in his home in Estonia. Then I was young and beautiful, he says. Now I am only beautiful.

Yellow Wolf

Andrus Joonas being the Yellow Wolf in Tallinn Arthall.

Bloody birds

Margus Tiitsmaa, Sorge, and Sandra Jögeva during a performance. He will paint birds with his blood. EKA, Estonian Art Academy.

Mall Nukke

In Graafika print triennal, Pärnu, Mall Nukke, estonian artist, was visiting. I took a lot of pictures, without knowing even how to photograph. That, I am learning now.

Apollons vårsång


Det är nåt som händer i min kropp,
mjjrrraaaaaaoooo
fast jag är kastrerad känns det i min snopp

min kropp är full av hormoner
åååhhh mormoner mormoner
jag njuter jag tjuter
hej alla katthonor, hej matte,
jag vill månggifta mig idag
som mormonerna ha många kvinnor på en dag

jag tjuter på dagen, jag tjuter på natten
mmmmmrrrrraaaauuuuumjaumjau
jag skulle slänga mig i en å full med vatten
och simma om det på andra sidan
fanns honor i mångfald

Jag skulle bita dem i nacken
slicka dem i öronen och nosa dem i rumpan
jag skulle göra allt som är möjligt
det tycker ni förstås är löjligt

för ni vet att jag är kastrerad
min manlighet utraderad
men det skiter jag i
jag lever, jag tjuter, jag jamar
jag hör fåglarna kvittra

mitt blod pulserar, min vildhet
lever i min passionerade själ
ni har gjort mig till huskatt
för er bekvämlighets skull
men mitt hjärta av kattighet
kåthet, trånad aldrig aldrig
låter slå sig omkull