


Nu är det vår igen, och Tord o Karin är fullt upptagna med "killningen", för nu killar getterna och allt som allt blir de över hundra stycken på gården. Karin får handmata de getter som getmamman av nån anledning stöter bort. Ibland visar det sig att de bortstötta har nåt smärre fel - som blir synligt när geten blir större. Förr i tiden kallade man geten "Fattigmans ko". Den hade ingen status, men är både mer lättskött och har en mjölk som passar människans mage bättre än komjölken. Allergiker och laktosintoleranta har sällan problem med getmjölk och getost.
Herrö Getgård ligger strax utanför Sveg, i Härjedalen, högt uppe, med en fantastisk utsikt över sjön och bergen runtikring. Sista gården före skogen. Tord och Karin har utvecklat egna goda ostar, både lagrade ostar och krämiga Brier, mese och whiskymarinerad cheddar, mm. Allt vore fantastiskt om det inte vore så krångligt med transporterna när man bor på landsbygden. Ostarna måste skickas i kylrum, och det har visat sig vara ett riktigt problem. Karin har gått ut i tidningar och skällt på DHL som lovat vad de inte höll, och hoppas nu att fraktfrågan ska lösa sig genom att nya initiativ uppstår. Kanske bussbolagen installerar kylskåp, eller nån åkare börjar köra egna frakter. Skickar man över 1000 kg finns det leveranser, men inte för småskaliga företag.
Det är synd, för det är i de stora städerna som köparna finns och visst ska väl Stockholmare också få äta de goda och nyttiga getostarna från Herrö Getgård? Något lass har redan nått fram , eftersom en ny ostgrossist lovordat osten och presenterat den för NK som köpt ett parti.
På vintern när det är kallt går det att sända ostar utan kylskåp. Det är när sommaren kommer som det blir problem.